Every child is a different kind of flowers and all together they make this world a beautiful garden.. :)

Alkindi

Alkindi
Alkindikids

Thursday, 14 December 2017

Part 1: Hari Anugerah dan Majlis Ramah Mesra 2017

Assalamualaikum semua!

Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ni, saya nak bercerita tentang persiapan Hari Anugerah Al Kindi 2017. Seperti tahun-tahun sebelum, kami para guru akan sibuk dengan persiapan untuk persembahan murid. Bahkan anak-anak pun rasa teruja dan tak sabar untuk melakukan persembahan.

Kalau cikgu Farah sendiri, sejujurnya dari awal tahun cikgu dah plan berkenaan dengan persembahan murid. Dah mula survey-survey lagu.. tarian.. dan lain-lain. Idea cikgu ni bukan boleh dijangka, waktu dia datang kena cepat-cepat draft . Tapi idea ni jadi makin membuak-buak nak keluar bila nak masuk perayaan. Time tu memang rasa dah suntuk sangat padahal baru bulan 7. Alahai overnya! haha..


Tahun ni kami persembahkan 7 persembahan untuk ibu bapa dan tetamu yang hadir. Khas dari anak-anak Al Kindi. Bak kata Guru Besar Al Kindi, percubaan berani mati. ehheeh.. Bagi cikgu secara peribadi, cikgu tak rasa mcm banyak persembahan. Cikgu still rasa mcm persembahan tak cukup. Siap dah draft dialog untuk tambah persembahan. Idea tu macam-macam nak buat tapi takut budak pulak terlebih penat nanti nak buat semuanya. Persembahan dari Al Kindi Kids tahun ni adalah:

1. Hafazan
2. Qasidah Ya Hanana
3. Nyanyian berkumpulan Ainul Mardhiah
4. Bicara Berirama
5. Nyanyian berkumpulan Di Sana Cinta Di Sini Rindu
6. Tarian Zapin + Joget Berhibur
7. Tarian Bollywood beramai-ramai

Bila dah buat senarai macam ni barulah cikgu paghah perasan, uuuuuuiiii banyak rupanya persembahan. Tapi kenapa diaorang nampak macam tak penat je? Makin excited nak naik pentas adalah. ehhe.. Terkejut cikgu. Yang jarang join training pun bila dah naik pentas dia boleh ingat steps. Amazinggg !!! Bukan mudah sebenarnya kita nak ajar budak-budak ni. Apa yang penting, cikgu kena meletakkan keyakinan dalam diri kita boleh buat. Nothing Impossible. Kena percaya anak murid dan praktis setiap hari. You never know if you dont try. 


Cikgu Paghah pulak kadang-kadang over. Semuanya cikgu yakin boleh buat. Tapi keyakinan cikgu tu membuahkan hasil bila lihat anak-anak naik atas pentas dan mampu berikan yang terbaik untuk semua. Rasa nak nangis tengok masing-masing all out buat persembahan. Setiap anak-anak ada potensi masing-masing dan makin digilap makin bersinar. Alhamdulillah..

Anak-anak Al Kindi dah mula berlatih untuk persembahan ni seawal September. Ramai yang cakap masih awal lagi , cikgu je over. Tapi masa start bulan 9 tu pun bila cikgu tengok weeks left jadi kecut perut. Rasa macam tak sempat. Alahai.. Sebulan sebelum tu mula tengok macam-macam jenis bicara berirama, tarian, lagu sebab nk get the ideas. Bos pun sama membantu share video yang berkaitan. Setiap petang atau ada masa terluang, terperap jelah kat opis. Main handphone pun dok tgk video-video yang related. 


 Bulan 9 kami mula dengan Bicara berirama dan tarian. Qasidah ya Hanana anak-anak Al Kindi dah terer dah sebab awalnya kami plan nk buat persembahan Qasidah masa jamuan hari raya. Tapi memandangkan  jamu hari raya kami ada persembahan lain, kami bawa Qasidah ni untuk konvokesyen nanti.  Macam mana train untuk bicara berirama? Setiap hari kami bagi diaorang line by line. Dah kuasai dah ingat dah hafal barulah tambah yang baru. Sambil hafal dialog sambil buat gaya sekali. Berulang-ulangkali sebab budak-budak kecil ni kan kena diingatkan berulangkali. 

Sama juga macam kita yang dah besar ni. Hari-hari nak kena ingatkan kalau tak lupa. Kalau nak skip latihan tu, jangan terlalu lama takut nanti diaorang lupa teruih . ehhe.. Sebelum kami mula latihan bicara beirama, kami bagi tengok dulu video persembahan sekolah sekolah lain yang berkaintan dengan bicara berirama. Bila anak-anak dah biasa tengok, dah faham cerita. Bila kita buat, automatik diaorang akan cakap "ni macam dalam tv tu kan? mcm ni kan mcm tu kan" . 


Cikgu Paghah sentiasa percaya kalau kita nak anak-anak tu mudah belajar dengan kita, kita kena ambil hati dia dulu. Bila dia dah jatuh hati dengan kita, mudah je dia nak fokus apa yang kita ajar. Mudah je nak tiru gaya kita dan semakin mudah nak dengar apa yang kita cakap. Sama macam cikgu masa sekolah dulu. Cikgu adore sangat dengan cikgu cikgu ni. Jadi setiap subjek cikgu tu mesti cikgu nak skor. ehhee.. Tapi masa sekolah dulu cikgu lebih minat subjek membaca macam pendidikan Islam, Sejarah dan Bahasa Melayu. Ni subjek yang paling favret. Conclusionnya cikgu memainkan peranan yang sangat besar. 

Kalau boleh sebagai guru jangan skip walau seorang pun anak-anak. Semua mesti participate. Mesti at least kena bercakap walaupun sikit. Supaya masing-masing dapat merasa. Masing-masing dapat tunjuk bakat masing-masing. Alhamdulillah walaupun mula-mula memang payah nak dapatkan komitment mereka sebab diaorang rasa malu.. Tapi hari-hari training, cikgu pun dah jadi macam budak-budak. Salah gelak sama-sama. Cikgu salah memang kena tegurlah anak murid. 

Macam-macam suka duka lalui bersama. Ni baru part 1. Part 2 nanti cikgu letak gambar banyak-banyak ye. Jumpa di entry berikutnya . 


...CeriteraFarraMiera...

Monday, 4 December 2017

Suka Suki Kami !

Assalamualaikum..

Cuti sekolah kembali! Cikgu Farah pasti semua anak-anak pasti sedang bersuka ria mengisi masa lapang yang ada dengan pelbagai aktiviti. Ada yang pulang ke kampung dan ada yang cuti-cuti malaysia. Wow! Seronoknya! Anak-anak murid cikgu ramai yang balik kampung duduk dengan nenek. Teringat zaman cikgu masa kecik-kecik dulu. Tiap kali cuti sekolah, mesti nak balik rumah makwe (nenek) . Dari pagi sampai petang ada je aktiviti cikgu buat.

Hari ni dah masuk minggu ke-2 cuti persekolahan. Sekejab betul masa berjalan. Tak terkejar kita. Okaylah, ingat lagi post cikgu sebelum ni ? Cikgu ada buat ativiti menarik dengan anak-anak 4 tahun. Maklumlah minggu-minggu akhir mood anak murid dengan mood teachers pun dah pelbagai. Dengan persiapan untuk Majlis Anugerah (konvokesyen) anak-anak. Oh ye. Konvokesyen Al Kindi! Nak tahu lebih banyak tak? Surprisingly kami persembahankan 7 persembahan untuk tontonan ibu bapa dan alhamdulillah rata-rata ibu bapa gembira dengan setiap persembahan.



Percubaan berani mati bak kata guru besar Al Kindi. ehhe... Kami pun tak sedar sebanyak itu persembahan yang kami sediakan. Anak-anak kelihatan sangat teruja dan seronok. Boleh dikatakan setiap persembahan, masing-masing all out. Bab ni kita akan cerita dalam post yang berikutnya. Hari ni cikgu nak #throwback antara aktiviti anak-anak 4 tahun masa week last before school holiday.

Jom tengok gambar. Biar gambar berbicara. :)

































Seronok masing-masing buat aktiviti. Cikgu pun sama sibuk nak buat jugak. Antara mainan favourite cikgu masa umur cikgu baya-baya awak semua. Honestly Im gonna miss all of you. Tiap kali hujung tahun, (cehh ayat mcm dah bertahun-tahun kat al kindi. ehhe..) , bab nk berpisah ni cikgu sendu. Take time betul nak recover mcm awal tahun ni. Banyak sangat kenangan bersama kita sepanjang tahun ni dan alhamdulillah this is my first time pegang kelas awak dari awal hingga akhir sekolah. Cikgu sayang awak semuaa sepenuh hati dan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk awak. 


...CeriteraFarraMiera...

Friday, 17 November 2017

Happy Friday ! Yeayy

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah diberikan Allah kesempatan untuk terus bernafas dan berbakti kepada anak-anak di sini. Pejam celik pejam celik dah hari Jumaat. Kejab betul masa berlalu. Dengan cuaca yang sejuk macam ni, fikiran tengah "fresh" cuma mata je agak berat hehe.. Tapi tetap strong untuk mengajar anak-anak. Pengorbanan. You can do anything as long as you've got passion, faith and willing to work hard. 😇 . Hari ni cikgu Paghah nak suka-suka je kongsi cerita. Memotivasikan diri sendiri dan orang lain. hehe.. Salah satu hobi cikgu is to motivate myself. Cari quotes yang best-best dan bila baca rasa semangat betul. hehe..


Salah satu quotes yang hebat dan cikgu suka! 😊 


Wahhh apa yang meriah sangat ni??? Flowers here and there. Banyaknyaaa. Cantik! Meriah! Colourful. Really made my day sebab warna dia yang striking dan bentuk dia nampak macam real flowers . Memandangkan cikgu Paghah ni rose lovers, bila tengok hasilnya yang woww! Susah-susah pun cikgu nak try banyak kali. Mula-mula buat memang tak jadi. Memang rasa stress je sebab tengok video macam senang. Maklumlah kita ni beginner, mula-mula memang payah. Tapi kalau dah minat, payah macam mana pun kita rasa nak cuba jugak belajar dan hasilkan yang terbaik. Kan?

Sama juga macam kita belajar ilmu Allah yang Subhanallah sangat luas dan sangat banyak ni. Kalau kita mudah je putus asa, at the end of the day, we learn nothing. Teringat dulu masa awal-awal cikgu Paghah kerja kat sini. Bila terpaksa pinjam buku rakan sekerja yang memang belajar dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak ni (buku study dia masa belajar), tanya macam-macam sebab tak faham and sometimes duduk dalam kelas pandang buku-buku tu rasa nak nangis sebab susah nak faham hehee.. but Alhamdulillah sekarang dah makin okay cuma masih banyak lagi yang perlu belajar dan ambil tahu.


If you are willing to do more than you are paid to do eventually you will be paid to to more than you do...


Dalam usaha kita untuk tak mudah putus asa, kita kena ada rasa ingin tahu. Effort untuk belajar. Willing to learn walau susah macam mana pun. Pastinya nak buat sesuatu tu bermula dengan minat. Lumrah manusia kan. Kalau tak minat, tak nak ambil tahu. Kalau tak minat, tak nak belajar. Tapi satu perkara yang kita harus tahu, minat tu boleh dipupuk dan disemai perlahan-lahan. Kena ada passion in doing something kalau nak result yang boom ! 😉 . Banyak pulak membebel-bebelnyaa.. Harapnya diri sendiri termotivasilah bila baca ni. hehhehe.. InsyaAllah Aamiin Aamiin Ya Rabb.. 😇 .

Dulu cikgu pun tak terfikir berada di sini sebagai guru tadika tapi buat masa ni Allah kata ni yang sesuai dengan cikgu Paghah dan ni yang terbaik. InsyaAllah Allah sedang persiapkan sesuatu yang lebih baik untuk cikgu Paghah dan jugak sedang melatih cikgu Paghah untuk menjadi "seseorang" di masa akan datang. Bukankah Allah itu Maha Mengetahui? Put your trust on Him. Biarlah apa orang nak cakap. Walaupun melukakan hati, cikgu tetap tersenyum meneruskan hari-hari yang mendatang. This is my journey. My adventure. If my ship sails from sight, it doesnt mean my journey ends. It simply means my river bend.

Not everyone will understand your journey. That's fine. It's not their journey to make sense of. It's yours



Oh yee.. Dah bebel banyak kat atas tu, lupa nak beritahu. Hari ni anak-anak playschool ada aktiviti menarik ! Nak tahu aktiviti apa? Kena tunggu post yang berikutnya, hehehe.. Even anak-anak yang trial pun excited nak try. Ermmmm apa agaknya tu ye? Tak sabarnyaaaaa...


 🌸 ...Ceritera Cikgu Farah... 🌸

Monday, 13 November 2017

Express-i ke Phonics? Tak perlu bergaduh 😉

Assalamualaikum semua..

Lama betul rasanya cikgu tak bukak blog. Alahai rindunya nak menulis panjang lebar kat sini. Setengah tahun jugak tak bukak blog. Hehee.. Tak apa tak apa.. Lets start again. Slow slow okay. Hehe.. Hari ni cikgu Paghah nk kongsi cerita tentang anak-anak murid kelas cigu yang Alhamdulillah boleh dikatakan pencapaian yang cukup baik untuk anak-anak seusia mereka.

Kita sedia maklum setiap anak-anak berbeza tahap kefahaman mereka. Berbeza kebolehan, kelebihan dan kekurangan. If you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole live believing it is stupid. Setiap anak-anak murid cikgu sangat berbeza-beza penerimaan dan cara belajar mereka. Ada yang cepat ada yang lambat. Tapi alhamdulillah walaupun setiap mereka berbeza mereka cemerlang dalam bidang mereka sendiri. 😉


Cikgu Paghah mula mengajar pertengahan tahun lepas. Sangat berbeza dgn apa yg cikgu belajar masa kat UiTM dulu. Hehe.. Nak tahu ckg belajar apa? Boleh baca entry pertama cikgu Paghah dalam blog ni. Awal-awal mengajar, anak-anak tahun lepas diberi pendedahan dgn teknik phonics. (Salah satu teknik membaca) . Ckg akui mmg ckg agak terkapai-kapai dan setiap hari kena work hard nak belajar teknik phonics (tahun ni ckg dah kursus dah utk teknik phonics. Lebih faham ).

Hujung tahun lepas, kami diberi kesempatan apabila bos menghantar kami utk join kursus membaca Express-i. Honestly ckg sangat enjoy dgn kursus tu dari awal sampai habis dan tahun ni ckg mula mengajar menggunakan teknik ni. Alhamdulillah anak-anak murid ckg sangat enjoy bila belajar BM. Kalau bg cermin suruh tgk mulut sendiri masa sebut huruf/suku kata masing-masing akan tergelak sendiri. Hehe..

Ada juga dalam kelas ckg yg menggunakan teknik phonics sbb dari awal mmg dah terbiasa dgn phonics. Ckg ikutkan je mana yg murid selesa dan senang nak belajar. Alhamdulillah.. Dalam diaorg bermain, diaorg dpt apa yang diaorg belajar. Hari-hari menyanyi. Hari-hari drilling. Alhamdulillah.. Keberkesanan teknik Express-i selain daripada teknik yang sedia ada.

Cikgu pun tak boleh nak kata ohhh teknik ni bagus. Ohh teknik ni terbaik.. Tidak.. Setiap anak-anak tu tak sama cara diaorang berfikir, belajar. Kepelbagaian teknik tu penting supaya jika kita sedar anak kita tak boleh dengan teknik ni, kita cari alternatif lain. Kita tukar teknik lain. Sebab tu juga sebagai guru tadika, kita kena tahu pelbagai teknik dalam mendidik anak-anak.

Cikgu bukan bekerja seorang. Tanpa bantuan ibu bapa yang sentiasa ingin tahu perkembangan anak-anak dan sama-sama membantu guru dalam mendidik anak-anak syurga ni membuahkan kejayaan bersama. Ckg seronok bila ibu bapa sentiasa tanya mcm mana anak mereka di sekolah. Kami bertukar-tukar cerita dan pendapat malah sama-sama mencari jalan penyelesaian sekiranya ada masalah yang timbul. Alhamdulillah Allah mudahkan semuanya.

Moga ckg sentiasa dapat memberikan yang terbaik dalam usaha ckg menyebarkan ilmu Allah yang luas ni. Moga anak-anak kelak menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia dan di akhirat.. Aamiin..



Every child is gifted. Their just unwrap their packages at different time. 😉


😇 ...Ceritera Cikgu Farah... 😇

Jom tengok video Husna, Zaim, Eefa. 






Saturday, 13 May 2017

Little Scientist: Magik !

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah, dapat lari-lari kejab curi masa nak tulis blog. Rindu! Dengan suasana hujan di luar jendela, fikiran yang tenang dan udara yang nyaman.. Excited cikgu Paghah nak share cerita dengan you all. Jam menunjukkan pukul 7.46 pagi. Masih terlalu awal rupanya sebelum bermulanya kelas Intensif Membaca. Oh ye.. Untuk pengetahuan anda, kelas masih berjalan seperti biasa dan sepanjang Ramadhan juga, kelas akan berlangsung seperti biasa. Masih punya kekosongan, jika berminat untuk tahu dengan lebih banyak lagi mengenai kelas ini, jangan segan silu untuk terus pm kami.


Okaylah, hari ni cikgu nak share sikit aktiviti little scientist. Waaahhh.. Seronoknyaa.. Tiap kali cikgu kata nak buat little scientist, nak buat experiment, anak-anak 4 tahun ni teruja sangat-sangat. Bila cikgu tanya nak belajar apa, nak buat little scientist katanya. Lumrah kanak-kanak. Suka explore kan. They play, they learn and they explore together. Jadi, cikgu pun apa lagi. Sama-sama terujalah. Kali ni experiment berkisarkan tentang panas dan sejuk supaya kanak-kanak tahu dan lebih bijak untuk membezakan keduanya.

Jadi, cikgu mulakan dengan teori panas dan sejuk. Masing-masing nampaknya sangat bijak membezakan keduanya. Jadi mudahlah kerja cikgu kan? hehe.. Terus bergerak ke experiment. Anak-anak diberikan setiap seorang sudu bertukar warna. Sebelum tu cikgu dah sediakan 3 cawan. Ada air sejuk dan air panas. Kanak-kanak kena rasa menggunakan deria sentuhan. Guna tangan ! hehe. Bukan celup jari dalam tu tau. Bahayaaaaaaa.. Just suruh anak-anak ni sentuh tepi cawan. Lepas tu tanya diaorang, rasa apaa tuu..

Lepas semua dah sentuh cawan tu, cikgu nyalakan pulak lilin. Kali ni, cikgu Paghah nak kanak-kanak untuk meletakkan tangan mereka berhampiran dengan lilin. Cikgu Paghah ulang ye. Berhampiran dengan lilin BUKAN atas lilin tu. Mau torbakar haa tangan anak orang nanti. Jatuh nilai hantaran untuk anak-anak perempuan cikgu ni hehehehe.. Okay, gurau.


Dah settle semuanya, dan di tangan mereka masih setia memegang sudu bertukar warnakan.. Cikgu pun memulakan magik. Dengan kuasa magik air panas dalam cawan tu tadi, suruh tunjukkan dulu kat anak-anak macam mana nak buat. Masukkan sudu dalam cawan yang berisi air panas, kemudian cikgu keluarkan sudu tu. taaadaaaaa!!!! Bertukar! Sudu cikgu telah bertukar warna. Dari oren ke hijau. Magiknyaa!!!! hehehe. Diaorang pun apa lagi, excited sangat nak celup sudu masing-masing dalam cawan. Jangan risau, cikgu Farah dah sediakan dua cawan yang berisi air panas jadi tak adalah isu tolak menolak kawan dan sebagaimana. Alhamdulillaahh...

Selesai aktiviti, cikgu pun mulalah mengeluarkan kata-kata hikmah cikgu berkenaan langkah-langkah keselamatan. Jangan main api. Api tu bahaya.. Panas.. Kaitkan dengan experiment berkenaan lilin tadi. Macam-macam lah cikgu Farah pot pet pot pet dalam kelas tu. Dengarlah kome-kome semuaa ye.. Cikgu ingatkan sebab cikgu sayang awak-awak semua. Cikgu tak nak apa-apa yang buruk jadi kat awak. Jadi janga diri masing-masing ye! Love love love...








...Ceritera Cikgu Farah...